0

My 42114: 6x6 Volvo Articulated Hauler drives in first gear for a moment, then stops completely; same thing with 2nd and 3rd gear. It doesn’t operate the bucket either. I suspect I forgot to add a pin to the L motor and the orange gear shifter - how can I fix this the easiest way possible? I’ve calibrated about a hundred times already: sometimes it works for a few seconds then stops completely.

1
  • Exactly how does it stop ? What do you observe when that happens ? Is the motor still running (do you hear it) ? Do you hear and/or see any skipping gears or other horrible noises ? Can you see at what point the movement from the motor stops being transferred (is it a gear that no longer connects, or a shifter that became misaligned, or ...) ? If you found where the issue occurs exactly, can you take a picture, and include it in your question (ideally with an arrow pointing to the issue) ? Etc. Jul 28 at 15:17

1 Answer 1

5

It might be the case that the batteries can only supply the required power to move such a heavy model in the first few seconds, then their voltage drops below the required limit for the motors to keep on running. Can you try or have you tried using new, non-rechargeable* batteries?

Adding a missing pin might be trivial in one case and might require a complete teardown and rebuild in the other case. Without knowing which pin did you forget (if any) it is impossible to tell which one applies to your situation.

*: the non-rechargeable ones have 1.5V as nominal voltage, whereas the rechargeable ones commonly top out at 1.2V, which then drops further as they get empty.

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.